ידיעה בלעדית של פסקדין, שפורסמה גם ב 
לפסק הדין בעניין פלונית נ' פלוני
בתגובה לתביעת אישה את כתובתה, טען הגרוש, כי אינה זכאית לכספים כיוון שבגדה בו. האישה הכחישה והתחייבה לבצע בדיקת פוליגרף, אך לבסוף התחמקה ממנה. בית הדין הרבני קבע, כי התחמקותה מעידה כי 'יש רגליים לדבר', ושלל את כתובתה.
לאחר שבני זוג התגרשו, נותרה השאלה- האם הגרוש מחויב לשלם לאישה את הכתובה? הגרוש טען בפני בית הדין הרבני האזורי בחיפה, כי האישה לא זכאית לכתובתה, מאחר שהיא בגדה בו כשהייתה עם אחר עוד לפני שהתגרשו.
לטענתו, היא הכירה אדם בקורס טבחות, והייתה עמו בקשר במשך כ-10 חודשים לאורך הנישואים, ואף בילתה עמו במסעדות ובבתי מלון. הבעל צירף פירוט שיחות של האישה עם אותו בחור.
עוד נטען, כי מאחר שהאישה ביקשה להתגרש מהבעל בטענה שאינה מסוגלת עוד לחיות עמו, הרי שעל פי ההלכה, היא אינה זכאית לכתובתה.
האישה הודתה שהייתה בקשר עם הבחור, אך לטענתה, היה זה קשר טלפוני בלבד, ולא היה ביניהם דבר לפני הגט. האישה הוסיפה והתחייבה להיבדק על כך בפוליגרף.
בית הדין קיבל את ההתחייבות, והחליט להכריע בתביעה לאחר קבלת תוצאות הבדיקה, במסגרתה הורה לשאול, האם במהלך הנישואים קיימה האישה יחסי אישות או קשר רומנטי עם אותו בחור, והאם הם שהו יחד בבית מלון באותה תקופה.
אלא שהאישה התחמקה מביצוע הבדיקה, כאשר בא כוחה טען כי האישה שרויה במצב דיכאון ולחץ וצורכת כדורי הרגעה, ולפיכך המליץ לה הרופא שלא לבצע את הבדיקה.
"יש רגליים לדבר"
הדיין דוד בר שלטון בחן האם ניתן לשלול את כתובת האישה כמי שביצעה מעשה כיעור עם אחר בזמן הנישואים.
הרב ציין, כי אין בפניו הוכחה מוצקה למעשה הבגידה, מלבד טענת הבעל ופלט השיחות שהגיש, המעידים כי האישה אכן הייתה בקשר עם אותו בחור ודיברה עמו בטלפון בשעות היום והלילה.
ראיות אלה, קבע, אינן מספיקות כדי להוכיח בגידה באופן חד-משמעי. עם זאת, ניתן לראות בהתחמקותה מביצוע בדיקת הפוליגרף כאילו 'יש רגליים' לטענת הבגידה. זאת, בפרט לאור העובדה, כי מכון הפוליגרף ממילא מחויב לבחון את כשירותה לעבור את הבדיקה, כך שאם לא הייתה כשירה, היה פוטר אותה מלבצעה.
למרות זאת, קבע הדיין, כי לא ניתן לשלול את הכתובה אך ורק בשל מעשה הכיעור, שלא הוכח במאת האחוזים, ולכן בנוסף קיבל את עמדת הבעל, כי טענת האישה שאינה מסוגלת עוד לחיות עמו כיוון שהוא "מאוס עליה ואינה מסוגלת עוד להסתכל בפניו" מצדיקה את הפסד הכתובה.
שלילת הכתובה- שתי העילות ביחד
לדברי עו"ד שני ליבמן, העוסקת בתחום המשפחה, "אין ספק שסירוב האישה לבצע בדיקת פוליגרף לאחר שהתחייבה לה, מעורר תמיהה לגבי אמינות הטענות כי לא בגדה, אך עם זאת, אין בסימן השאלה לבדו, כדי לפסול את זכאותה לכתובתה".
היא מסבירה, כי "דרישת ההוכחה לבגידה הנה גבוהה ודורשת וודאות כמעט מוחלטת כי אכן הייתה בגידה. במקרה זה, בית הדין שלל את הכתובה בנוסף ובהסתמך על הדין ההלכתי, על פיו, כאשר האישה אינה רוצה להמשיך לחיות עם בעלה, יש לראות בכך כאילו 'ויתרה' על כתובתה".
לפסק הדין בעניין פלונית נ' פלוני
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.